Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Hodowca drobiu |
---|---|
Kod: | 612201 |
Liczba odwiedzin: | 2999 |
Synteza: | Planuje, organizuje i wykonuje prace związane z chowem i hodowlą drobiu oraz prowadzi sprzedaż drobiu i produktów drobiarskich. |
Zadania zawodowe: |
- podejmowanie decyzji dotyczących rodzaju i wielkości produkcji drobiu i produktów drobiarskich na podstawie oceny możliwości produkcyjnych; - zapewnianie wybranym grupom drobiu odpowiednich pomieszczeń i temperatury przebywania, w zależności od cech rasowych, gatunkowych, użytkowych i wiekowych; - modernizowanie pomieszczeń i wyposażanie w sprzęt: poidła, karmniki, zgarniacze, wózki paszowe i transportowe, wagi, klatki, urządzenia do znakowania, urządzenia grzewcze, wentylacyjne, świetlne, opakowania; - pielęgnowanie i żywienie drobiu zgodne z wymaganiami rasowymi, gatunkowymi i wiekiem; - gromadzenie, przechowywanie, wzbogacanie, porcjowanie i dawkowanie pasz; - przeprowadzanie kontroli wagowej drobiu i obliczanie przyrostów; - selekcjonowanie i znakowanie drobiu; - kojarzenie hodowlane i użytkowe drobiu, prowadzenie wylęgu; - sprzedawanie produktów: sztuk żywych, ubitych, jaj, pierza; - zagospodarowywanie odchodów i odpadów, odkażanie kurników i pomieszczeń, dezynfekowanie urządzeń; - przestrzeganie przepisów zoohigieny w celu uniknięcia zagrożeń drobiu i chorób odzwierzęcych; - zapewnianie stałej pomocy i kontroli lekarza weterynarii; - współpraca ze specjalistami i doradcami związków branżowych w celu uzyskania lepszych efektów produkcyjnych; - prowadzenie dokumentacji hodowlanej i ekonomicznej. |