Zadania zawodowe:
|
- przygotowywanie gleby do siewu i sadzenia roślin: nawożenie, orka, włókowanie, bronowanie, znakowanie;
- przygotowywanie rozsad w inspektach, belgijkach lub szklarniach mnożarkach warzyw uprawianych z rozsady (między innymi selerów, porów, kapusty, kalafiorów, pomidorów itp.);
- kupowanie nasion i rozsad warzyw zgodnie z przeznaczeniem produkcji (do bezpośredniego zbytu, przechowywania zimowego w kopcach lub przechowalniach, do przerobu itp.);
- sianie nasion za pomocą siewników oraz sadzenie rozsad ręczne lub za pomocą sadzarek;
- wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych, w tym przerywek, wzruszania międzyrzędzi i odchwaszczania ręcznego, mechanicznego lub przez stosowanie preparatów do zwalczania chwastów (herbicydów) oraz podlewanie ręczne lub za pomocą deszczowni stałych i przenośnych;
- dokonywanie cięcia niektórych warzyw, przede wszystkim pomidorów
i kapusty brukselskiej;
- stosowanie zabiegów ochrony roślin: zaprawianie nasion, opryskiwanie roślin w okresie wegetacji preparatami do zwalczania chorób i szkodników roślin uprawnych;
- zbieranie plonów ręcznie lub za pomocą maszyn specjalistycznych, takich jak kopaczki i kombajny;
- segregowanie zebranych warzyw i przygotowanie ich do sprzedaży zgodnie z obowiązującymi normami jakościowymi w obrocie towarowym, mycie, pakowanie warzyw lub wiązanie ich w pęczki oraz ładowanie do środków transportu;
- kopcowanie warzyw zebranych z pola jesienią (w przypadku braku przechowalni) lub składowanie ich w odpowiedni sposób w przechowalni;
- przestrzeganie przepisów i zasad etyki, ergonomii, bhp, przepisów ochrony ppoż. i ochrony środowiska.
|